9. oktober 2008

Datascrapping for nybegynnere

Siden ingen av oss i ScrappeHuset har noe som helst erfaring med datascrapping, har vi vært så heldig å få med oss Kjersti I Vevatne aka syrin til å lære oss litt om det. Kort om Kjersti; hun er mor til to barn, byråkrat på dagtid og digiscrapper på kveldtid. Har sitt andre hjem på www.catscrap.com; et nettsted drevet og eid av Catrine Hallingstad og et viktig møtested for digiscrappere i Skandinavia. Hun er kanskje mest kjent for mønsterarkene som hun designer for Ladybug and friends, itillegg så designer hun for digimarkedet (CatScrap). Du kan se det flotte galleriet til Kjersti her.(Denne tutorialen i sin helhet er skrevet av Kjersti og kan lastes ned i pdf-format på forumet catscrap.)Denne gjennomgangen er ment for de som skal scrappe digitalt for første gang. Oppskriften er skrevet for Adobe Photoshop CS2, men du vil stort sett kunne tilpasse det til både eldre og yngre versjoner av programmet.

Start et nytt dokument ved å trykke ctrl+n på tastaturet, eller ved å gå på file - new i menyen. Du får da opp menyen som vist til høyre. Sett bredde og høyde på LOen din til det formatet du vil scrappe i. Det vanlige er 12 x 12 inches. Se til at resolution er 300 pixels/inch og at Color Mode er RGB.

Du får nå opp et firkantet "ark". Her er starten på din første digitale layout!

Det første du må gjøre er å hente en bakgrunn. Bakgrunner kan du kjøpe i butikker for digital scrapbooking, eller kan lastes ned gratis. Det kan være ok å ha digitale bakgrunner og elementer åpne i utforsker eller et annet filbehandlingssystem samtidig som du scrapper i Photoshop. Det er litt lettere å bla i dem der enn i de små menyene i Photoshop.

Åpne derfor filbehandlingsprogrammet ditt og finn frem til den bakgrunnen du vil bruke. Trekk den inn i photoshop. Alternativt går du på File-open i Photoshop sin meny og finner filen der.

Du har nå to åpne filer i photoshop; en som viser din tomme LO, og en som viser bakgrunnen du vil bruke.

Velg Move Tool ved å klikke på v på tastaturet, eller velg det i knapperaden din. Hold nede shift på tastaturet samtidig som du klikker og holder nede museknappen ett eller annet sted inne i arket du skal bruke. Uten å slippe museknappen og shiftknappen drar du bakgrunnen inn i din tomme LO.

Du kan nå lukke originaldokumentet med arket ditt; nå har du kopiert det over til din LO og trenger det ikke flere ganger.

Da sitter du igjen med ett dokument, en LO med et bakgrunnsark som fyller fra kant til kant. Du bør nå lagre dokumentet ditt.

Nå kommer det noe som er svært viktig å få med seg! I photoshop jobber man i lag. Dersom du har scrappet på papir før kan du sammenligne det med å bygge opp layouten din med flere ark og elementer oppå hverandre. Det samme gjør man i Photoshop. Se i layers-menyen din (dersom den ikke er synlig, velg Windows-Layers).

I denne lille layers-menyen ser du alle dine lag (foreløpig bare to), og hvilken rekkefølge de ligger i. Nederst har vi den blanke hvite siden (hos enkelt er den grå), og oppå her har vi bakgrunnsarket ditt. Fotoet skal vi nå plassere oppå bakgrunnarket. Det vil havne i et eget lag over bakgrunnsarket.

Følg samme prosedyre som når du hentet inn arket ditt. Finn fotoet du vil scrappe og dra det inn i dokumentet ditt. Du trenger ikke holde inne shift-knappen denne gangen. Shift gjør at det du trekker inn i LOen blir sentrert, men dette er ikke nødvendig nå. Du vil se at bildet legger seg som Layer 2 i Layers-menyen og plasserer seg pent oppå bakgrunnarket.

Legg merke til det lille øyet ved siden av lagdelingene dine i menyen. Klikker du på øyet forsvinner laget du har valgt. Det blir usynlig, men ligger dere fortsatt. Det kan være greit å vite hvordan man klikker av og på et lag. F.eks kan man trekke inn to ulike bakgrunnsark og klikke dem av og på for å se hvilket som passer best til bildet man skal scrappe.

Jeg vil nå legge til litt pynt på LOen min. Jeg åpner en fil med sommerfugler; digitale rub-ons om du vil. Filen legger seg oppå LOen i et eget vindu.

Jeg ønsker bare å bruke en av disse sommerfuglene, og må derfor markere den jeg vil ha. Dette gjør jeg ved å velge "Rectangular Marquee Tool" som ligger øverst til venstre i knappraden.

Før musepekeren inn over elementene, klikk ned, og dra slik at du får valgt det du vil bruke.

Du får nå en striplet ramme rundt det du vil ha inn i LOen din. En slik ramme kaller man gjerne "springende maur" eller "marching ants". For å kopiere det som ligger innenfor rammen trykker du ctrl+c eller velger Edit-crop i Photoshop-menyen. Lukk deretter filen din med elementene du skal bruke og gå tilbake til layouten du jobber med. Lim inn ved å trykke ctrl+v eller gå på Edit-Paste i Photoshop-menyen. Elementer du ville bruke havner da som enda ett lag inn i layouten din.

Merk at dersom elementet du skal bruke ligger alene i en fil, dvs. ikke står sammen med andre elementer, kan du dra det inn i layouten på samme måte som du gjorde med bakgrunnarket og bildet.

Du har nå tre ulike lag i layouten din; bakgrunnark, foto og et element. Det er nå du kan begynne å komponere layouten din, legge inn flere elementer, legge til tekst og skyggelegge.

Det du først må lære deg er å flytte elementer rundt om på layouten din, slik at du får plassert ting der de skal være. Dette gjør du ved å se til at elementene du vil flytte på er aktivt (det er markert blått ute i layer-boksen, listen du har over alle lagene dine) og Move Tool er valgt, (trykk V på tastaturet ditt). Når du har valgt Move Tool, se oppe i menyen at "Show Transform Controls" er på. Dette gjør at du ser yttergrensene for elementet som er aktivt. Det er ikke så viktig at det er på når du flytter rundt på ting, men er veldig praktisk dersom du vil endre størrelsen på ting senere.

Før musepekeren til elementet du skal flytte, klikk ned og dra det dit du vil ha det. Dersom du treffer i senterpunktet for elementet aktiverer du noen andre valg som gjør det umulig å flytte på det. I så tilfelle trykker du "Enter" og prøver igjen.

Flytt foto og element dit du vil ha det. Slik ser min LO ut nå. Jeg synest at sommerfuglen er altfor stor og ønsker å redusere den, samt å vri den litt mot høyre.

Jeg sørger for at laget med sommerfuglen er valgt (blått i layers-menyen) og flytter musepekeren over ett av hjørnene til sommerfuglen (ikke klikk enda). Dersom du holder rett over den lille firkanten blir musepekeren til en liten pil som peker innover og utover. Hold nå inne shift-knappen å tastaturet og klikk ned med musepekeren. Dra innover for å redusere størrelsen på elementet. Når du er fornøyd slipper du musepekeren og shift, og så trykker du enter på tastaturet. Når jeg så vil vri sommerfuglen litt, tar jeg musepekeren over hjørnet igjen. Dersom den holdes litt utenfor den lille firkanten i hjørnet endres musepekeren til en vridd liten pil som peker to veger. Klikk ned og dra for å rotere sommerfuglen litt. Det er nå ikke nødvendig å holde shift-knappen nede.

Jeg ønsker enda en sommerfugl. For å enkelt få en til står jeg i laget md sommerfuglen (er farget blått i layers-menyen) og trykker ctrl+J på tastaturet. Elementet dupliserer seg da til et nytt lag, men ligger rett oppå den gamle. For å se at du har to like elementer må du flytte det ene.

Til høyre har jeg duplisert sommerfuglen to ganger, flyttet de to øverste og rotert litt på den som er plassert høyest på LOen.

Nå vil jeg legge inn en tittel.

Det er fort og enkelt å skrive inn tekst på LOen din. Du velger Text Tool ved å trykke på T på tastaturet eller å velge symbolet T i knapperaden i Photoshop. Musepekeren endrer seg til en slags boks med strek inni. Klikk ned der du vil begynne å skrive, og skriv i veg! Du kan endre skriftstørrelse og farge øverst i menylinjen.

Nå det gjelder titler kan man også bruke alphas. Disse trekker man inn i LOen som vanlige elementer og justerer dem på plass.
Her har jeg lagt inn navnet til barnet (veldig originalt!). man kan beholde LOen som den er, kanskje legge til flere elementer om man vil, men mange ønsker å legge skygge på elementene slik at LOen ser mer ut som en papirscrap. Når man skal legge på skygger jobber man i layers-boksen.

Ta en kikk på layersboksen din: opplistingen av alle lagene dine og rekkefølgen av dem. Velg det laget som inneholder det elementet du vil skyggelegge. Dobbelklikk, og du får opp en ny meny. Huk av for Drop Shadow. Det som skjer nå er at Photoshop legger inn en standard skygge. Den kan i mange tilfeller være fin, men som regel vil du ønske å justere både hvor synlig den er og hvor tykk den er. Klikk derfor på selve teksten "drop shadow". Menyen endrer seg, og du kan nå endre på selve skyggen.

Til høyre her har jeg markert hvilke innstillinger jeg oftest endrer på.

Det finnes ingen fast regel for hva som er god og dårlig skygge. Her må man prøve seg frem og se hva man liker. Tommelfinger-regelen er at sløyfer og annet "luftig" pynt som hever seg mye over papiret skal ha en stor skygge som er svært lav i opacity. En liten papirlapp som er godt limt fast til underlaget, kan få en tett skygge som er lite synlig. Noen nybegynnere lager litt for kraftige skygger slik at det ser ut som at elementet svever over LOen. Prøv å unngå dette, det er ofte bedre å være litt forsiktig enn å dra til for mye.

Noen siste tips og ting å huske på:
1) Lagre ofte. Lagre som psd, standard photoshop-format, og når du er ferdig kan du itillegg lagre som stor jpg (flat kopi uten lag) og en liten web-versjon.
2) Du kan endre rekkefølgen på elementene ute i layers-boksen. Dra lagene opp og ned med musen.
3) Du kan slette lag ved å høyreklikke på dem i layers-boksen og velge "delete layer".
4) Spør om råd og hjelp! Det er alltid folk til stede i forumet på www.catscrap.com.
5) Start gjerne med freebies, du kan f.eks finne mye fint hos www.shabbyprincess.com. Kvaliteten på kjøpte varer er generelt sett bedre enn på freebies.
6) Dersom du laster opp din digitale layout i et galleri er det god folkeskikk å kreditere de som har laget tingene du har brukt. Navn og nick på designer (det står nesten alltid i filnavnet på det du brukte) er nok, men det er også fint om du skriver hvilke kit du har brukt.
7) Det er mer å lære! Du vil kunne ha nytte av å kunne endre fargen på papir og bakgrunner, skrive i bølger, bruke brushes, blende ulike lag i hverandre og skyggelegging blir man aldri utlært i. Lykke til!

Ymse:

Adobe Photoshop: http://www.adobe.com/downloads/
Adobe Photoshop er den programvaren nesten alle digiscrappere bruker. Man kan også bruke Paint Shop Pro, men man vil kunne få mindre hjelp dersom man står fast. Photoshop finnes i flere versjoner. Du kan laste ned en prøverversjon som varer ca. 30 dager; nok til at du kan finne ut om digiscrap er noe for deg. Photoshop CS4 er fullversjonen som koster en god del, men er et kraftig og godt verktøy. Man kan gjerne også scrappe i Photoshop Elements. Dette krever mindre plass på maskinen, og koster langt mindre enn CS4. Elements kan være ein grei start for de fleste, men dersom man blir bitt av basillen vil de fleste oppgradere til CS4. Dersom plassmangel ikke er noe problem for din PC, og du ønsker å laste ned en testversjon; velg da CS4. De fleste scrapper i de store versjonene av Photoshop, og de fleste tutorials er tilpasset dette.

CatScrap: www.catscrap.com
Norsk nettside med skandinavisk forum der digiscrappere møtest, spør om hjelp og råd, og viser fram layouts de jobber med. Nybegynnere er veldig velkomne! Galleriet holder høy internasjonal kvalitet og scrappere fra mange nasjoner poster her. Butikken, med mange norske designere, er kjent for sin god kvalitet på papir og elementer. Nettstedet har også en blog som annonserer utfordringer og nyheter.

Shabby Princess: www.shabbyprincess.com
En av de store innen digiscrap og lager også papir for Bo Bunny. Hun har en fyldig katalog med gratis kits som holder høy kvalitet. Dette er et godt startsted for nybegynnere.

Digishoptalk: http://www.digishoptalk.com/
Amerikansk forum og ett av de aller største internasjonale møtestedene for digiscrappere. Folk fra hele verden poster i galleriet og "chatter" i forumet. Nettstedet er ikke tilknyttet en bestemt butikk, og mange designere reklamerer med sine nyheter her. Et sted man gjerne besøker når man har scrappet en stund og ønsker å kikke på hva som finnes av nyheter i digi-butikkene rundt om i verden.

Fonts for Peas: http://kevinandamanda.com/scrapbook/fonts/fontsforpeas/
Veldig flotte gratis fonter som ser ut som håndskrift! Dei fleste mangler æ ø å.

Darcy Baldwin på Sweet Shoppe Designs: http://www.sweetshoppedesigns.com/shoppe/index.php?manufacturers_id=47&zensessionid=d8420c8cba385585545564611cd82e8b&main_page=index
Denne damen yter god service, jobber raskt, og lager en font basert på din egen håndskrift! (inkludert æ ø å) Du kan velge om du vil ha enerett på bruken, eller om hun kan selge fonten videre til andre senere. Anbefales!


Da sier vi tusen takk til Kjersti og håper at de som har vært nyskjerrig på datascrapping nå tar turen innom Catscrap. Der er det linker til hvor du lan laste ned noe ark og pynt å begynne med. Jeg hadde planer om å scrappe en datalayout selv, men det har jeg desverre ikke fått tid til. Men vi vil gjerne se hva du har laget!! Legg igjen en kommentar og link til ditt resultat.

5 kommentarer:

Ann Hedvig sa...

Takk for super tutorial :o)

Silje sa...

Så flott!! Har tenkt å prøve meg litt på dette etterhvert....!

Hilde sa...

Åh, så flott artikkel!
Tusen takk til Kjersti for at du bidrar.

Hilde
Scrappehuset

Gladie sa...

flott artikkel! Jeg bruker Elements når jeg scrapper digitalt, anbefales - spesielt siden du der får med organizer som holder sty på alle digitale elementene på samme måte som den holder styr på bilder. Når jeg kjøper kit og laster inn i PSE organizer får de en tag med type (f.eks alfa, ramme, papir), en tagg med assosiaasjoner (f.eks "høst", "elegant" eller "grunge" etc) en tagg med navn på designer samt en tagg med navn på nettsted det er hentet fra, så er det lett å finne igjen og lett å kreditere senere :)

nabon sa...

Og jeg er HEEELT blond på dette greiene her... får ikke til de lagene altså!!!

Skal prøve litt mer, så får vi se om blonde meg skjønner noe!!!