21. januar 2009

MiniKurs med Siw

Denne gangen har vi vært så heldige at vi skal få lære oss noen små triks om hvordan vi kan ta enda litt bedre bilder.

Vår læremester her er Siw fra Resvik Foto .

"Jeg tilbyr helt enkelt profesjonelle bilder - til en lavere pris. Jeg holder til i Grimstad, men er svært mobil, og kommer gjerne på hjemmebesøk dersom det ønskes"Kamerainnstilling: Auto vs. Manuell

Auto:

Her er det kameraet som bestemmer alt. Selv om lysforholdet kan bli bra, så er det gjerne fokuspunktet den feiler på. Dersom du ønsker å overstyre dette noe, følg med på hvor de røde prikkene, eller firkantene, lyser idet du trykker utløserknappen halvveis ned. Dersom du ikke får de til å lyse på/ i nærheten av ditt hovedmotiv, prøv å flytte deg nærmere/lengre bort, endre vinkel, eller fjern objekter som trigger fokuspunktet til kameraet, dersom det er mulig.


Manuell:

Her bestemmer du alt. Du kan stille inn hva slag lyskilde det er i rommet/ute, ISO-verdi, fokuspunk, lukkerhastighet, blender… Du har mange flere muligheter til å få et knall bilde. Du føler kanskje det er en kneik å komme over, men øvelse gjør mester, og du kommer fort inn i det dersom du bare prøver deg fram. Du kan jo ”jukse litt” og se hva auto-funksjonen ville ha gjort først, og deretter stille inn selv med noen endringer, og se hvordan dette påvirker bildet.


Lyskilde: På autofunksjonen blir innebilder gjerne alt for gule, vinterbilder blir blå, og gjenspeiler generelt ikke de fargene som egentlig er. På manuell så har man flere valg som er tilpasset omgivelsene, og som gir en mye bedre fargegjengivelse.

ISO-verdi: Dersom du er inne og har litt dårlig med lys, og kameraet jobber ”tregt”, så kan du skru opp ISO-verdien, og dermed få bedre bilder. Men tenk på at jo høyere ISO-verdi, jo mer kornete blir bildet. Men på dagens kameraer så kan man som regel skru ISO-verdien opp til 800 uten at man ser noe nevneverdig forskjell. En liten huskeregel: Mye lys = lav ISO, lite lys = høy ISO.

Fokuspunkt: På manuell er det du som bestemmer hvor de røde prikkene skal lyse! Da er du sikker på at du får fremhevet det du ønsker å fremheve.

Lukkerhastighet: Noen gang tatt bilder av guttungen som løper forbi, og ikke fått annet enn et uklart bilde? Da er lukkertiden for lang. Se i brukerhåndboken hvordan du stiller inn dette for ditt kamera. En liten huskeregel: Mye lys = nesten valgfri lukkerhastighet, lite lys = lang lukkertid (og en stødig hånd eller stativ). Jo lengre lukkertiden er, jo lengre ”tar kameraet inn lys” og da kan man få et brukbart bilde dersom man er stødig på hånden/bruker stativ. Har du en rask lukkertid, er det kun en kort periode kameraet tar inn lys. Da kan bildet bli for mørkt dersom det ikke er mye lys i utgangspunktet. På en fin dag ute så er dette som regel ikke et problem.

Blender: Med blenderen kan du bestemme hvor mye av bildet som skal være klart, og hvor mye som skal være uklart. Sjekk brukerhåndboken hvordan du stiller inn dette på ditt kamera


Husk: Brukerhåndboken er din venn, og er overkommelig dersom du bare er villig til å prøve deg fram litt!

Fokus

Dersom du tar portretter er det veldig viktig at øynene er klare (La de røde prikkene lyse i nærheten av øynene). Ellers er det som regel et ødelagt bilde. Ønsker du derimot å fremheve bilen guttungen holder, kan du gjerne ha ansiktet noe utydelig, og bilen klar. Vær bevisst på hvor fokuspunktet ditt er – det er det som skiller et godt bilde fra et helt vanlig bilde.Bakgrunn

Tenk på hva som er viktig for bildet. Er det guttungen du vil ha et bilde av, eller det et bilde av at guttungen er på lekeplassen? La hovedmotivet ditt fylle bildet – ikke la andre forstyrrende elementer ødelegge. Dersom du ønsker å ha en del av bakgrunnen med – pass på at den ”passer” til motivet. Jo ”renere” bakgrunn, jo bedre bilde. Da kommer hovedmotivet ditt i fokus. Dersom det er masse rot/stygge vegger/biler osv. bak guttungen fra den siden du står, prøv å gå rundt og se om bakgrunnen endrer seg til det bedre. Varier høyden og avstanden. Dersom du tar bilde ovenfra og ned, er det bakken som blir bakgrunnen, og den er som regel ganske ”ryddig”. Men tenk også på at veldig høyt ovenfra og ned gjør at guttungen blir veldig liten.Lys

Dersom du har mulighet, still objektet ditt i skyggen. Da slipper du store kontraster som ødelegger. Er det ikke skygge i nærheten, la sola være i ryggen på motivet ditt. Da myser heller ikke personen du tar bilde av (dersom denne personen er veldig følsom for lys, be h*n lukke øynene og når du sier ifra, så kan h*n åpne de igjen – og da tar du bildet). Men pass på at du ikke får solstrålene rett inn på kameralinsa – da får du røde flekker på bildet. Her kan det også være lurt å bruke blitz. Prøv deg fram!


Lykke til – og husk – med digitalkamera så koster det ikke noe å ta mange bilder. Da kan du både sammenligne bildene du har tatt, og lære av hva du har gjort, og det er en større sjanse for at du har fått tatt blinkskuddet!


Med vennlig hilsen,

Siw Merete Resvik/Resvik Foto, GrimstadTusen takk skal du ha Siw! Da anbefaler vi dere alle om å ta turen innom hennes nettside - slik at dere kan nyte flere av hennes flotte bilder!!:)

Lykke til med enda litt bedre bilder:)

6 kommentarer:

Madam sa...

Takk for en flott forklaring :-)

Lise sa...

Så flotte "knagger" å henge ting på. Det er sånne jeg trenger :)

Gine !!! sa...

Flott artikkel Siw =)

Nora sa...

En kjempeflott artikkel! Jeg lærer stadig noe nytt...

Anonym sa...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成
,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,a片,AV女優,聊天室,情色,性愛

Anonym sa...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,a片,AV女優,聊天室,情色