22. oktober 2009

MiniKurs - MONOKROMATISK

Med stor hjelp fra Linn Sjåfjell så har vi satt sammen en liten forklaring på HVA monokromatisk er.
Monokromatisk høres så avansert ut ikke sant ?
Men er det egentlig det, er det så vanskelig ?
Man kan få god hjelp i fargehjul, disse representerer primær og sekundær farger og kanskje skaper de enda mer frustrasjon ? Men monokromatiske farger er egentlig veldig lett å forklare. Mono betyr en, så det er altså en farge vi kreerer med, men i mange ulike varianter.

Så man baserer farge paletten i forhold til en farge og ikke mer. Men sjatteringer av samme fargen er hva som er monokromatisk.

Et ofte spurt spørsmål er om rosa og rød samme farge da ? Ja, det er det
Er gul og oransje samme farge ? Nei, det er det ikke.

Så hva er forskjellen, rosa er jo ikke akkurat veldig likt rød og heller kanskje ikke noe vi tenker i forhold til sjattering av samme farge. Vel svaret er enkelt. Den ene (mono) fargen du har skal man forestille seg kan blandes med hvit eller sort.

Hvit eller sort vil da gjøre fargen lysere eller mørkere i sjattering. Rød blir da til rosa, rød kan bli mørkerød osv. Men hvis du blander fargen gult med hvitt eller sort så blir den ikke i nærheten av oransje. Den blir lys eller mørk gul alt ettersom.

Oransje er en blanding av gul og rød. Samme som grønn er en blanding av gul og blå osv. Så det man må huske på hele veien er, hvilken farge får man ved å blande med hvit eller sort.

Da har du og svaret på om du følger en monokromatisk regel.

Men så hva med sort og hvitt da ?

Hvordan scrappe monokromatisk med de ?
Nå er egentlig ikke sort og hvitt farver i seg selv. Man kan betegne dem som lys og mørke.
Solen som skinner og lyser opp alt eller den mørke beskyttende himmelen om kvelden.

Men man kan så absolutt scrappe i disse ”fargene” sort og hvitt.

Vi har lest og lett etter en direkte definisjon på at å scrappe i fargene sort og hvitt er monokromatisk. Men uten hell, men det vi har lest er at innen design, photo og til og med scrapbooking produsenter, betegner gjerne et produkt i sort – til hvitt, sort – grått – hvitt som kromatisk.

Her ser dere et eksempel på en masse bruntoner som er satt sammen i monokromatisk orden.

Bazzill har kjempeflotte monokromatiske pakker man kan kjøpe eller også se på for å få tips om hva slags sjatteringer man kan få ut av en enkelt farve.

Men hva er så vitsen å scrappe monokromatisk ? Blir det ikke kjedelig å bare kunne bruke variasjoner fra EN farge? Her vil vi si at svaret er klart nei.

Å scrappe monokromatisk har sine fordeler. Blant annet helhetsinntrykket man får over sitt prosjekt.
Alt hører sammen i balanse. En annen ting er for å få bildene virkelig i fokus, så er det å scrappe monokromatisk genialt. Det er ikke mange farger som konkurrerer om å ”bli sett” og vil gi en veldig ro i bakgrunnen av bildet. Man kan også vise stemning i bilde(ne) man scrapper ved hjelp av fargen man har valgt. Det kan også være enklere å scrappe monokromatisk. Da VET man med sikkerhet at skalaene av fargen virkelig passer sammen og ikke noe vil kræsje.

Sort hvitt bilder er særdeles flott å bruke til Monokromatiske kreasjoner. Det å scrappe monokromatisk trenger så absolutt ikke være kjedelig. Hvor pigmenterte og knalle farver du velger er helt opp til hver . Det er kjempestilig å bruke skalaen fra heftig til dus i samme farge likeså fra lys til mørk i samme farge.

Vi håper dere ble klokere og til og med kanskje litt inspirert i å prøve på noen monokromatiske kreasjoner. Det er kjempe gøy!!

Kreativ hilsen fra Linn Sjåfjell

Her har vi satt sammen en del til en LO som skal bli til et ferdig monokromtaisk resultat.

2 kommentarer:

Francielle sa...

Oi så spennende å lese. Nå har jeg virkelig fått svar på det jeg har lurt på. Tusen hjertelig takk for tips og flott resumè om Mono-stilen! Da er det egentlig bare å brette opp skjorta og sette i gang! shipohoi!

Asil sa...

Kjempebra!! Jeg synes det er en flott stil!!

Men.. host host.. jeg har laget en LO til månedens mono-utfordring.. Men jeg ser det er både rosarødt og oransje på mønsterarket jeg har brukt.. Kan det godkjennes da mon tro.. :S


*kaster seg over papirene*