14. desember 2009

På kanten...

På kanten av en LO kan det være mye forskjellig.

Jeg synes det er ekstra flott med litt hekling på kanten. Dette er veldig fint, og passer godt til Shabby chic.

Ikke er det så veldig vanskelig heller, om du har heklet litt før. Med disse bildene kan det jo hende at du klarer dette for første gang også. Det må jo sies at det tar litt tid, men det er så flott etterpå!
Først kan det jo være greit å vite litt om hekling:0)


Slik hekler du de vanligste maskene

Oppleggsmaske

Lag en løkke på tråden. Stikk nålen inn i løkken, hent tråden med nålen og trekk tråden gjennom løkken. Stram til. Du har nå en løkke på nålen.


Luftmaske (lm)

Dette er grunnmasken i et heklearbeide. Hold garnløkken og nålen slik fig a viser. Stikk nålen under tråden på venstre hånd, og hent tråden med nålen. Trekk så tråden gjennom løkken (Fig b.) Gjenta dette til du har heklet så mange luftmasker som du trenger.


Fastmaske (fm)

Stikk nålen inn i masken til venstre for nålen, kast på nålen (stikk nålen under tråden på venstre hånd, slik at tråden ligger rundt nålen) (fig a) og trekk den gjennom masken.(Du har nå to løkker på nålen)(fig b). Kast på nålen, og trekk den gjennom 2 løkker på nålen.(1 løkke igjen på nålen)(Fig c). Fortsett på denne måten til du har heklet korrekt antall fastmasker.


Kjedemaske (kjm)

Stikk nålen inn i masken til venstre for nålen, hent tråden med nålen, og trekk den gjennom masken og løkken på nålen.


Stav (st)

Stikk nålen under den tråden som holdes i venstre hånd (Kast på nålen)(fig a), stikk så nålen inn i masken til venstre for nålen. Kast på nålen og trekk den gjennom masken (3 løkker på nålen). Kast på nålen (fig b) og trekk den gjennom 2 løkker på nålen (to løkker igjen på nålen). Kast på nålen (fig c) og trekk den gjennom de to løkkene som er igjen (det skal være en løkke igjen på nålen til slutt)(fig d)Nå kommer minikurset;

Lykke til!Du trenger; rund kartong, hullmaskin, heklenål og garn. Jeg har brukt et helt vanlig offwhite ullgarn med nål nr. 2 1/2. Eventuelt lime på et mønsterark på kartongen før du begynner. Alternativet er å lime på eventuelt ark etterpå.

Lag hull jevnt rundt kanten på kartongen. Ca. 0,5 cm inn på kartongen og for hver o,5 cm.

Hent garn gjennom det første hullet og lager deg en oppleggsmaske.Nå skal du hekle en fastmaske, en luftmaske, en fastmaske og en luftmaske, hele veien rundt. (Fastmasken starter med at du henter tråden fra neste hull.) Dette er første runde.
Det er viktig at det ikke blir for stramt, for da vil den ferdige kanten stå innover, og være ekkel å få til å ligge fint til slutt. Har du lang avstand mellom hullene, kan du hekle 2 lm mellom hver fm.

Runde 2 starter altså når du er ferdig med å hekle hele veien rundt med fm og lm.

Da hekler du 4 lm.


Fest disse med en kjedemaske med 2 hull imellom hvert feste. 4 lm, fest med kjm, 4 lm, 1 kjm.Dette er hempene vi skal bruke i neste runde.


Har du lyst, kan du jo godt stoppe etter runde 2.

Du kan også få større hemper her, ved å øke antall lm før du fester med kjm.

Dette er også veldig dekorativt.

Dette er et eksempel på en LO hvor jeg har stoppet etter runde 2.
Her har jeg limt på et mønsterark før jeg har klippet hullene og heklet.

Hvis du ikke stopper her, og vil fortsette med runde 3, gjør du slik;
Hekle 3 staver i hver hempe. Fest den siste masken etter stavene, i festet på hempen med en kjm. hekle 3 st i neste hempe, fest med en kjm, 3 st osv.


Fest trådene på baksiden av LOen, og så er det bare å dekorere resten av LOen!Håper du forsto noe av dette, og at du ble inspirert til å prøve deg på det!

Vi vil veldig gjerne se resultatet ditt. Hvis du vil må du gjerne linke LOen din hit, så får andre muligheten til å titte også!

Lykke til!

Her kommer 2 LOer til, som jeg har brukt denne teknikken på! Håper det inspirerer!!!
5 kommentarer:

Hilde sa...

Åh, så nydelig, Torill. Flott forklart!

Asil sa...

Jippi - Torill! Der kom den, så braaa! Nå som du har forklart så supert med tekst og bilde skal kanskje jeg få det til også! Gleder meg! Og det løfter virkelig en LO altså, med en sånn kant!!

linn kristine sa...

Herlig. Endelig avslørte du hemmeligheten! Bare å lære seg å hekle nå. NYYYDELIG! :D

GryA sa...

Takker for at enkelte er litt mer kreativ enn andre. Dette var jo en super kombinasjon!

Vibeke sa...

Takk for kurset, det er sååå utrolig lekkert med heklekant rundt LOene, særlig de runde :) Tusen tusen takk, gleder meg til å prøve det her!!!