21. april 2011

Fotokurs med Nabo'n

Nå kjære lesere, har vi den store glede å presentere for dere et fotokurs med selveste NABO'N!


Lene er designer for Skissedilla, The color room, Papirdesign, og HobbyKunst. Jammen har hun vært beboer her i Huset tidligere også! Koselig å ha deg på besøk igjen!


Lene scrapper de nydeligste lag på lag-LOer. Ta en titt i bloggen hennes HER!!!


Tusen takk for at du tok deg tid til å fikse dette til våre lesere!!


"Ja, altså, jeg vet nesten ikke hvor jeg skal begynne… men det første dere skal gjøre er å slutte å bruke AUTOinnstillingene på kameraet!!!

-og uansett hvordan man vrir og vrenger på det, prøver å overse det eller tror det ikke er så nøye, så må TEORIEN til…


ISO, lukker, blender, hvitbalanse og komposisjon, alt dette må man helst vite litt om for å få flottere bilder!


Personlig liker jeg bilder med mennesker på, gjerne nærbilder hvor man kan se utrykket, og få en følelse av sinnsstemningen. Dette er jo selvfølgelig smak og behag, og noen ganger føler man seg "forpliktet" til å scrappe kjedelige, stygge eller bilder man på andre måter ikke har så lyst til å scrappe. Jeg tenker da at det er sikkert ok å ha det for kommende generasjoner, men selv scrapper jeg som regel for min egen del, ikke for å ha album å gi til de som kommer etter meg. Det er MIN hobby, og det er jeg som skal KOSE meg med den!! Så da velger jeg de bildene jeg vil!


...men her kommer litt teori, det kommer man som sagt ikke unna!


Dette er tall som dukker opp når du stiller inn kamera manuelt:Lukkertid : ... 1/2 ~ 1/4 ~ 1/8 ~ 1/15 ~ 1/30 ~ 1/60 ~ 1/125 ~ 1/250 ~ 1/500 ~ 1/1000 ...

Blender : f/2.0 ~ f/2.8 ~ f/4.0 ~ f/5.6 ~ f/8.0 ~ f/11 ~ f/16 ~ f/22


ISO: ... 3200 ~ 1600 ~ 800 ~ 400 ~ 200 ~ 100


Disse tre funksjonene er alle med på å justere hvor lyst/mørkt et bilde vil bli.


Det finnes vanligvis også 1-2 mellomverdier på tallene i denne skalaen, men de er fremstilt her som hele stopp/blendertrinn. Dvs. det tallet som står på hver side av et tall dobler eller halverer lysmengden/lysstyrke.


Med blender og lukkertid så justeres den faktiske lysmengden som slipper inn i kamera.


Med ISO så blir tilgjengelig lys forsterket opp i kamera og jo høyere ISO du velger desto mere støy blir det i bildet.H V I T B A L A N S E

Innstilling av kameraet som gjør at det gjengir farger naturlig uansett om lyskilden er et stearinlys (varmt, rødgult lys) eller en blå himmel (kaldt, blått lys). Innstillingen er som regel automatisk, men kan også innstilles manuelt på mange kameraer.


Inne, (lampelys) overskyet, sol, blitz og auto. Flere innstillinger er tilgjengelige, men dette er de vanligste.


Dette er en av de viktigste forhåndsinnstillingene du gjør før du tar bilde. Bruk AUTO hvis du er i tvil, men still om på HB hvis du ser bildet blir for gult eller for blått.B l e n d e r


(f/nummer) er hvor stor lysåpning det blir i objektivet.

Med stor blender (lavt tall) må du ofte velge hva som skal være skarpt


Med mindre blender (høyere tall) kan du få mer av bildet i fokus.


Bilder fra Kine Bjørnerud Photography.Annet navn på dybdeskaphet: DOF = Depth of field.


Hva som skjer i objektivet når du blender ned, og hvorfor stor blender er et lite tall, og liten blender er et stort tall.Lu k k e r t i d e n sier hvor lenge kamera slipper inn lys på sensoren. F. eks er 1/4 et fjerdedels sekund (0,25 sekunder) og 1/125 er et hundreogtjuefemtedels sekund (0,008 sekunder).Effekten av forskjellige lukkertider.


Her er bildet tatt med lang lukkertid, men uten stativ.


Når du tar bilder håndholdt så må du være stø på hånden når lukkertiden nærmer seg objektivets millimeter.


Eks: Hvis du har objektivet på 50mm og en lukkertid på 1/50 sekund er det for gjort at bildet blir uskarpt grunnet at fotografen ikke klarte å holde kamera stødig nok.


Bilder tatt med rask lukkertid: (satt sammen til en collage i Photoshop!)Her kan bildestabilisering (IS / VR) være til hjelp. IS kan hjelpe deg å unngå uskarpe bilder som skyldes ustødig håndtering av kamera, men det kan ikke hjelpe deg med og "fryse" ting i bevegelse i motivet.ISO


De forskjellige ISO nivåer på amatør speilreflekskameraene.


Med kompaktkamera kan du ofte få støy tilsvarendes ISO 3200 på bildet over allerede ved (eller før) ISO 400. De kan til og med ha noe støy ved ISO 100. Dette grunnet at kompaktkamera har mindre sensor enn digital speilrefleks og dermed har hver piksel mindre overflate som registrerer lys = mindre nøyaktige målinger og støy i bildet.


Dessverre har kompaktkamera i dag ofte over 10 MP (megapiksler).Det er også en begrensning på hvor skarpe bilder man kan få gjennom et lite kompaktkameraobjektiv.


O b j e k t i v


Zoomobjektiv har ofte 2 forskjellige lysstyrker. E.eks Nikon EF 18-55mm f/3.5-5.6


Det betyr at den beste tilgjengelige lysstyrken dette objektivet har på 18mm er f/3.5 og ved 55mm f/5.6.


Noen objektiver har samme lysstyrke over hele arbeidsområdet. F. eks f/2.8.


I dagslys har disse verdiene lite å si, men når det blir mørkere kan det være kjekt å ha lyssterk optikk. (Teleoptikk kan også være problematisk på en overskyet dag eller i skygger.)


Eks: Du har 18-55 objektivet på 55 mm og f/5.6. Kamera må bruke 1/30 sekund for å få nok lys etter forholdene. 1/30 sekund og 55 mm kan lett gi uskarpe bilder grunnet den lange lukkertiden. Hvis du hadde hatt et objektiv som kunne stilles på f/4.0 ved 55 mm så ville du fått en lukkertid på 1/60 sekund isteden.


Hvis du har mulighet til å gå ned på f/nummeret så har du mulighet til å bruke raskere lukkertid.


M A C R O

Makrofotografi er å ta bilder av ting tett på, oftest av små ting. Før betydde det at motivet skulle være en til en, men i nyere tid har denne definisjonen blitt mindre og mindre gjeldene. Makrobilder gir ofte flotte og spennende detaljer. Liten dybdeskarphet gir ofte klart fokus på hovedmotivet, og en kjedelig bakgrunn kan fort bli flott fordi den blir så uklar.


ISO ved macrofotografering er viktig å holde så lav som mulig, ikke over 200.


Stativ er et must ved macrofotografering, med mindre du er VELDIG stø på hånda! Er det vind og motivet svaier i vinden er det håpløst! Prøv først på ”døde” ting som ikke beveger seg. Husk å tenke på bakgrunnen og hvilken vinkel du bruker for å få det beste bildet.


Ta deg god tid, og ofte må man kassere MANGE bilder!

Makrofotografering kan brukes til mye forskjellig. Natur som f.eks. flora, fauna, insekter, frost osv
F/2.8

F/9

P O R T R E T T E R


o Bruk humor Om du har brukt god tid til å bli kjent med modellen din, vet du om et par knapper du kan trykke på under selve fotograferingen. Hold en dialog, og om du får det til, bryt opp poseringen med grimaser og latter. Om studioet du er i befinner seg i et isolert området kan du få ekstremt kraftige bilder av å få modellen din til å skrike og hyle. Alle portretter som illustrerer en form for følelse legger igjen noe hos den som ser det.

o Tilgjengelig lys Solen, lyspærer, stearinlys, lommelykter, billykter, lyskastere… alt er lyskilder som kan gi bedre resultat enn studiolys om de brukes riktig. Om du husker å stille hvitbalansen etter forholdene og passer på å bruke lysmålingsinstrumenter er det bare fantasien som setter grenser.

o Komponer bildet ditt Det er mange bra guider de fleste fotografer er klar over, tredelingsregelen, det gylne snitt og mange flere. Om du holder deg til for eksempel det gylne snitt, kommer bildene dine til å se stilrene ut, men det betyr ikke nødvendigvis at det blir de mest interessante bildene. Hovedpoenget med å lære seg konvensjoner og regel innen fotografi er å beherske de, for å så kunne bryte med dem, og igjen etablere nye konvensjoner.

o Bruk rekvisitter Blomster, dykkemaske, såpebobler, glitter, død fisk, det finnes ingen grenser for hva man kan inkludere i et portrettfoto. Om man skal legge til humor, satire, tragedie, samfunnskritikk eller hvilke andre undertoner man kan ønske å underbygge en portrettserie med, kan rekvisittene være like viktige som valg av modell.

o Varier objektivene Det er ikke nødvendigvis 50mm f/1.8 som er den beste løsning for portrettfotografering. Har du flere objektiv – bruk flere objektiv. Anbefalt av proffene er blant annet 24-70mm f/2.8 og 70-200mm teleobjektiv, men prøv deg for all del frem. Et godt tips kan være å bruke så vid blender som mulig. Mange sverger til fastoptikk, ettersom dette gir skarpere resultat enn de fleste zoomobjektiv.


Bryt reglene Portretter trenger ikke være trasige rett-opp-og-nedbilder der man treffer modellen i skulderhøyde. Bruk fantasien, en trampoline, rockering, hoppetau eller hva som helst som bryter opp stivheten vi er vant til fra gamledagers portrettbilder.

o Perspektiver Vær høyt og lavt når du tar bilder, ikke stå ansikt-til-ansikt med modellen din. Sånne bilder er kjedelige, og det finnes alt for mange av dem. Varier posisjonene mellom deg og modellen for mest mulig spennende og inspirerende resultater.

o Grupper Om du ikke er hundre prosent trygg på deg selv som fotograf kan det å ta bilder av grupper være et mareritt. Øv med familien, lær deg å myke opp stillingene modellene er i, og bruk fantasien.o Location, location, location Fire hvite vegger er som en tvangstrøye for en god fotograf. Utnytt omgivelsene dine. Sett deg ned og planlegg bildet ordentlig, skisser opp et par forslag til komposisjon før du begynner å ta bildene.Dette bildet er redigert til det som kalles High Key. Her kan du se hvordan du selv kan redigere bildene på denne måten!
Det beste med foto er at man kan bare øve og øve! Det koster ikke noe mer å ta flere bilder, eneste det koster er tid. Ta masse bilder, skru av AUTO på kameraet, og prøv deg fram med de forskjellige innstillingene. Det er alltid lurt å ha med seg bruksanvisningen, den er din beste venn i starten når du skal bli kjent med kameraet ditt ALT står der, og er det noe du har stilt på som du ikke skjønner, er det bare å kikke i bruksanvisningen og stille det tilbake igjen! Har du mistet bruksanvisningen, finner du den på nett. Her er Nikon og Canon sine sider hvor du finner alle manualene.Så fra nå av er det ALDRI MER AUTO!
Her kan du se hvordan du kan lage deg din egen signatur til å sette på bildene dine! Dette er enkle ting som gjør at bildene ser litt mer proffe ut! Det er heller ikke så lett å "stjele" de for andre!

Her finner du eller gratis brushes, actions, patterns og mye mer! Her er en annen side me gratis Photoshop brushes!

Her er andre sider og program jeg liker!

Dpreview - ev av de største nettsider med alt innen foto. Nyheter, tester, tutorials, osv osv! Rett og slett genialt!

Akam - alt innen foto, på norsk! Foto.no - masse inspirasjon og et flott galleri!

Moseplassen - en fin side med oversiktlig hjelp for bloggere!

Lynda.com - side med Photoshophjelp

Geofflawrence - phototutorials

Hundra mil - et blogginnlegg om hvordan du kan lage din egen signatur nederst i dine egen blogginnlegg

Light-Image-Resizer - lite program som krymper bildene dine uansett #"hvor" du er på pcen din. Bare høyreklikk på bildet, velg str, vips - ferdig.

Picasa - enkelt redigeringsprogram i Googlefamilien på norsk med de vanligste redigeringsmulighetene. Man kan også lage HIGH KEY i dette programmet!

Photoscape - gratis og meget bra redigeringsprogram med utrolig bra galleri.


Håper dere har fått litt inspirasjon og kunnskap. Nå er det bare å komme seg ut, ta masse bilder og husk å slette alle de dårlige med en gang!


Vær kresen, og du lærer mer!


Vil du på fotokurs, er det nå i første omgang satt opp et kurs på treff i Flesberg 10.september 2011.
Tusen takk Lene, for knallbra kurs!


Nå er det vel bare å gå ut i påskesola og knips ivei! UTEN autofunksjonen!!!!!


God påske videre!!!


7 kommentarer:

Bodil sa...

Tusen takk for en flott artikkel. En slik har jeg savnet.
God Påske :)

Elisabeth Helland sa...

Dette var flott lesning!!! tusen takk for oppfriskningen.....

Brit Sviggum sa...

Kjempegøy å lese, Lene! Mange flotte tips her ;)

Gunn-Elin sa...

Tusen takk for at du deler nabon :) Litt for mye for meg å sette meg inn i nå, men kommr garantert til å hente frem denne artikkelen mange ganger. Og jeg skulle så gjerne hatt et fotokurs.

Bente Fagerberg sa...

Nå får jeg skikkelig lyst till å sette meg med min Nikon og ha litt göy. I stedenfor må jeg rydde og lage mat til mine gjester....
Men der er jo alltid i morgen...
Takk for flotte forklaringer Lene!!

Ania sa...

Superflott kurs, denne linken skal jeg sende min fotointeresserte niese! Takk! :D

mette sa...

1000 takk for masse lærerik informasjon. Lurer litt på hvordan du klarer å lage så "klare øyne". Er det egen oppskrift på det, eller blir de klare når du bruker high key effekten??
Elsker lag på lag stilen din. Er en flittig gjest på bloggen din.
Ha en fortsatt god sommer.